Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen, Berlingske, til Den Lille Publicist-pris

Vi indstiller Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen, Berlingske, til Den Lille Publicist-pris for deres afsløringer af hvidvask i Danske Bank.

Det er afgørende for en retsstat, at landets banker overholder reglerne. Det er også afgørende, at bankerne ikke assisterer samfundsundergravende kriminelle og undlader at bidrage til ulovlige pengestrømme.

I mere end et år har de tre journalister rejst alvorlige spørgsmål ved, om landets største bank, Danske Bank, systematisk gennem flere år har lagt bank til ulovlige summer for milliarder af kroner. Lag for lag har de afdækket den største danske bankskandale i nyere tid.

Siden marts 2017 har de tre journalister gravet dybt i massive problemer med hvidvask i Danske Banks estiske filial og samtidig afdækket storbankens fortielser om sagen. Noget usædvanligt er topniveauet for hver afsløring steget og steget hen over tid. Den ene afsløring har overgået den anden. Konsekvenserne er gradvist blevet større.

Enorme og dybt mistænkelige pengestrømme fossede i årevis uhindret gennem Danske Banks estiske filial – ifølge en lang række eksperter i direkte strid med hvidvaskreglerne. Bag de mistænkelige summer stod ifølge interne dokumenter bl.a. den russiske præsident Putins familie, den russiske efterretningstjeneste og diktaturet i Aserbajdsjan.

Undervejs i dækningen er Danske Bank flere gange blevet taget i at være på kant med sandheden. Danske Bank har hævdet, at banken blot blev misbrugt af kriminelle. Berlingske har vist, at bankens ansatte aktivt hjalp med at skjule lyssky kunder. Danske Bank har hævdet, at banken reagerede prompte og lukkede den problematiske afdeling i Estland, så snart man fik kendskab til urent trav. Berlingske har vist, at der mindst gik to år, fra man internt blev advaret, til den problematiske afdeling blev lukket. Danske Bank har hævdet, at der alene var problemer i Estland. Berlingske har vist, at der eksempelvis også var dybt mistænkelige kunder og pengestrømme i Danske Bank i Litauen.

Danske Bank har under dækningen løbende erkendt, at der var langt større problemer i den estiske afdeling, end offentligheden hidtil havde fået at vide. Som en direkte konsekvens af historierne i Berlingske har Danske Bank iværksat en omfattende intern undersøgelse. Bestyrelsesformand for Danske Bank, Ole Andersen, valgte efter nye afsløringer eftertrykkeligt at beklage sagen på storbankens generalforsamling i marts 2018. Sagen undersøges også af det danske finanstilsyn. Efter afsløringer om indholdet i en intern advarsel fra en whistleblower mistænker det estiske finanstilsyn Danske Bank for vildledning og har i februar 2018 udbedt sig svar fra Danske Bank.

Afdækningen bygger på solid dokumentation, som de tre journalister har opsamlet via et omfattende og krævende kildearbejde i en lang række europæiske lande. Journalisterne har tilbagelagt adskillige tusinde kilometer gennem Europa i researchjagten på afgørende dokumentation.

Historierne om pengestrømmene fra Aserbajdsjan er samtidig et eksempel på, hvordan et dansk medie for første gang lander et stort læk af data, etablerer og faciliterer et stort internationalt samarbejde, som ender med at tage forsider over hele Europa. Flere europæiske politikere er efterfølgende blevet tvunget til at træde tilbage, tusinder er gået på gaden i protest i Aserbajdsjan, Europarådet har indledt en undersøgelse, britisk bagmandspoliti er gået ind i hvidvasksagen. Alt sammen med afsæt i det materiale, som Berlingske-journalisterne skaffede. Senest har Berlingske delt historien om pengestrømmene med forbindelse til Putin-familien med den britiske avis The Guardian og journalistsamarbejdet OCCRP.

Man kan få et overblik over artikelserien her:

https://www.b.dk/nationalt/overblik-saa-vidtraekkende-er-hvidvaskskandalen-i-danske-bank

I alt har journalisterne skrevet mere end 50 artikler om sagen. Her en god håndfuld af de centrale:

https://www.business.dk/finans/danske-bank-ansat-slog-alarm-til-topledelsen-putin-familien-og-ruslands

https://www.business.dk/finans/hverdagen-i-danske-banks-estiske-vaskemaskine-trusler-hemmeligheder-og

https://www.business.dk/oekonomi/internt-brev-i-hvidvasksag-danske-bank-skjulte-lyssky-kunder-for

https://www.business.dk/finans/danske-bank-topchef-vil-til-bunds-i-hvidvasksag-det-er-vaerre-end-frygtet

https://www.business.dk/finans/danske-banks-forklaringer-om-hvidvask-smuldrer

https://www.business.dk/finans/diktatur-sendte-milliarder-gennem-danske-bank

Man kan læse yderligere om metode og præmisser bag arbejdet med  Aserbajdsjan-pengestrømmene her:

https://www.business.dk/finans/bag-om-historien-sadan-har-berlingske-lavet-serien-diktaturets-danske-bank

Vi er opmærksomme på, at sagen om hvidvask indgik i det materiale, som i 2017 udløste Den Lille Publicistpris til Berlingskes gravegruppe for gruppens generelle arbejde. Men siden da har sagen udviklet sig markant og løftet sig til et helt andet niveau. Vi indstiller alene materiale publiceret fra september 2017 og frem.

Mange hilsner

Ida Nyegård Espersen, Chris Kjær Jessen, Mikkel Randeris, Henrik Jensen, Lars Nørgaard Pedersen, Berlingske