Indstilling af ”Meningitissagen – når læger ikke tager ved lære”

Inden for et år døde tre teenagedrenge af smitsom meningitis i hovedstadsområdet.  DR undersøger dødsfaldene og afslører fejl og svigt i sundhedsvæsenet, både op til og i forløbet efter dødsfaldene. Journalisterne afdækker konsekvenserne af fejlene, og hvordan læger, Akuttelefonen og hospitalsledelser efterfølgende vægrer sig ved at erkende fejlene.

Med stædig insisteren har DR Nyheder og P4 København sammen afdækket forløbene efter de tre teenagedrenges død og derigennem afsløret svigt i behandlingen og en syg kultur i den del af sundhedsvæsnet, de rettede søgelyset mod. En kultur, hvor læger og ledelserne omkring dem har været mere optaget af at dække over deres alvorlige fejl i behandlingen af de tre drenge end af at erkende fejlene og tage ved lære, så fejlene ikke sker igen.

Helt centralt i dækningen står forældrene til de afdøde teenagedrenge og deres jagt på sandheden om, hvad der skete, og deres ønske om at være med til at forhindre, at de samme fejl sker igen.  Journalisterne har dækket sagen i TV-dokumentaren ”Vores drenges sidste døgn” og i en række indslag i 21 Søndag, TV Avisen, Radioavisen, P4 København, samt artikler på dr.dk og i videoer skræddersyet til DR Nyheders Facebookside.

Journalisterne bag har formidlet journalistikken gribende med øje for de væsentlige detaljer og med fast fokus på det principielle. Mere end et halvt år efter den første dækning slår Patienterstatningen i tre klare afgørelser fast, at de tre drenge med overvejende sandsynlighed ville have overlevet, hvis lægerne havde handlet, som de skulle, hvilket understreger betydningen af hele den forudgående dækning.

Sagen har givet genlyd i sundhedsvæsenet og haft en række konsekvenser, der kan gavne alle patienters sikkerhed.

 • Styrelsen for Patientsikkerhed har politianmeldt to læger
 • Fire sundhedspersoner på hhv. Herlev Hospital og Akuttelefonen er sat under skærpet tilsyn af Styrelsen.
 • Herlev Hospitals børneafdeling er sat under skærpet tilsyn.
 • Sundhedsministeriet har igangsat en større sammenlignende analyse af landets akutberedskaber.
 • Region Hovedstaden har lavet en større tværgående analyse af fejl i meningitissager, som er mundet ud i ti konkrete handleplaner
 • Regionen er i gang med en analyse af læring af fejl, de såkaldte Utilsigtede Hændelser.
 • Akuttelefonen 1813 har indskærpet over for medarbejderne, at der skal være særlig opmærksomhed på borgere der ringer igen inden for et døgn med forværrede symptomer
 • Region Hovedstaden har igangsat en ekstern analyse af de centrale ’bagstopper’læger på Akuttelefonen 1813.
 • Jordemødre er ikke længere ansat på Akuttelefonen 1813
 • Der er lavet nye retningslinjer i regionerne for diagnosticering og behandling af meningitis
 • Styrelsen for Patientsikkerhed har indskærpet over for lægerne, at de skal være opmærksomme på symptomer på meningitis og sætte behandling hurtigt i gang.
 • Undervisere på lægeuddannelsen har styrket undervisningen i bakteriel meningitis
 • Meningitis og læring af fejl er sat på dagsordenen blandt læger og politikere

For dette indstilles journalisterne Line Gertsen, Laura Marie Sørensen, Maiken Steen Frederiksen, Astrid Fischer, Mathias Friis, Niels Jacob Schøtt og fotograf Thomas Overgaard fra DR Nyheder og journalisterne Jonas Deiborg og Christian Stemann fra P4 København til Den Lille Publicistpris.

Links:

https://www.dr.dk/tv/se/meningitis-dokumentar/-/vores-drenges-sidste-doegn#!/43:31

https://www.dr.dk/nyheder/indland/overblik-10-aars-problemer-med-behandling-af-meningitis

https://www.dr.dk/nyheder/indland/meningitissager-afgjort-tre-teenagedrenge-kunne-have-vaeret-i-live

https://www.dr.dk/nyheder/tema/meningitis