Indstilling af Michael Plejdrup og Morten Stæhr til Fortællerprisen

DR indstiller hermed journalist Micael Plejdrup og redigeringstekniker Morten Stæhr til Fortællerprisen ved Publicistprisen 2018 for parrets arbejde med serien ”De skjulte talenter”.

”De skjulte talenter” afdækker det store potentiale, der gemmer sig i den gruppe af autister, som igennem generationer har været ”gemt væk” i vores samfund. Serien giver et kreativt indblik i de helt specielle kvaliteter, som præger den gruppe, ligesom den også favner den sårbarhed og sociale begrænsning, som flere af de medvirkende kæmper med til daglig.

Michael Plejdrup og Morten Stæhr har med denne programserie formået at åbne seernes øjne for en gruppe mennesker, som TV normalt har meget svært ved at tilnærme sig, og de gør det på en innovativ fortællemåde, så seerne næsten legende opnår en indsigtsfuld forståelse for autismens komplicerede og berigende univers, både når der høstes sejre, og når de især sociale udfordringer bliver for overvældende. Plejdrup og Stæhr benytter sig af en tilgang, hvor mediet bevæger sig i øjenhøjde med seriens hovedkarakterer, og samtidig lader de grafikken understøtte og oversætte den autistiske hjerne, så seerne får en helt konkret oplevelse af stor forståelse for en verden, der kan synes abstrakt.

Denne kreative fortællestil gør det klart for iagttageren, at gruppen af autister fletter ind i et stort samfundsmæssigt potentiale. Serien formår at bevæge sig let og logisk fra det store erhvervsmæssige potentiale og videre til de mange nederlag og udfordringer, som den autistiske gruppe også bliver stillet over for i hverdagen. Samtidig med at seerne må undres over de næsten uforståelige præstationer, som den autistiske hjerne kan levere, så bliver de også drevet ind i en undren over, hvad der kan udfordre denne hjerne, når den må begå sig blandt andre mennesker. Det er denne rejse, som bliver beskrevet så elegant i ”De skjulte talenter”.

Programserien understreger de faglige kompetencer, som Michael Plejdrup og Morten Stæhr besidder og anvender til UG. Uanset om emnet er finanskrise eller arv og skilsmisse formår de begge at brodere den fascinerende, lydefri og lette formidling på det vanskelige stof. Det gør de især i kraft af en forfinet evne til at opbygge tillid til mennesker i de svære miljøer, de skal have kameraet ind i.

Michael Plejdrup og Morten Stæhr formår her oveni købet at lade seriens autistiske hovedpersoner indgå i et samspil med seriens hovedeksperter på en måde, så scenerne emmer af gensidig respekt og forståelse. Det er med til at understøtte oplevelsen af en verden, der på flere områder åbnede sig op og viste fantastiske personligheder i ”De skjulte talenter”.