Indstilling af Søren Ryge Petersen til Fortællerprisen 2018

DR indstiller hermed Søren Ryge Petersen til Fortællerprisen 2018.

Gennem 40 år har Søren Ryge fortalt historier til danskerne på DR1, både om særlige personligheder & miljøer og om sine unikke naturoplevelser – fra de storslåede vidder på Færøerne og Island til de helt nære i sin egen have. En fantastisk spændvidde i emner, som kun lykkes fordi de altid er drevet af en helt usædvanlig og medrivende fortælleglæde.

Ingen andre kan som Søren Ryge skabe fortællinger om og med helt særlige personligheder, med et langt og fascinerende liv i sig – og bag sig. Historier med ukendte danskere fra miljøer, man troede hørte en fortid til, men som er nutid. Om mennesker, der har noget på hjerte og et levet liv at fortælle om, som Søren nysgerrigt og ydmygt får langt frem. Nænsomt og ærligt formidlet med stor respekt for de medvirkende, men altid med tydelig afsendertone, nemlig Søren Ryges.

En anden og mindst lige så vigtig del af Sørens fortælleunivers er formidlingen af naturoplevelser og glæde ved naturen. I 30 år har han sendt direkte om sommeren igennem fra haven på Mols. Til et enkelt kamera og ofte direkte demonstrerer Søren sin helt særlige evne til bare at fortælle nøgternt og præcist uafbrudt i op til 30 min. (en præstation i sig selv) om skvalderkål og mejser og ræve i hønsegården. Altid nærværende, i øjenhøjde og med en smittende patos.

Det er en stor historiefortæller, der formår at finde den store historie i det små og den nære historie i det store. Det kræver et unikt kendskab til det grundlæggende værdifællesskab blandt danskere, der er basis for den stærke almengyldige fortælling, som Søren er enestående repræsentant for. Han har tillige med sin særlige og rolige omfavnende stemmeføring og velovervejede brug af det danske sprog og musik åbnet verdener og givet os fortællinger og unikke oplevelser – både af verden og af os selv.

Derfor indstiller DR Søren Ryge til Fortællerprisen 2018.