Matias Seidelin og Jesper Kongstad til den lille publicistpris.

Matias Seidelin og Jesper Kongstad fortjener at modtage den lille publicistpris. De gør de for deres efterhånden ganske mange afslørende artikler om købet af de nye F35-kampfly.

Vi lever i en tid, hvor der udgives ufatteligt meget journalistik. Hvor nyheder produceres, konsumeres og forsvinder i næsten samme hast. Hvor der efterhånden er flere ansat som spin- og kommunikationsmedarbejdere, end der er journalister. Men heldigvis findes der stadig journalister som Matias Seidelin og Jesper Kongstad, der i mere end et halvt år stædigt, vedholdende, utrætteligt og i et fantastisk samarbejde har kulegravet Danmarks milliarddyre indkøb af 27 kampfly fra den amerikanske våbengigant Lockheed Martin – den største offentlige investering nogensinde i Danmark.

De to journalister har gravet sig ned i et emne, der altså har en enorm samfundsmæssig betydning. I et ekstremt teknisk kompliceret emne. Og i en sag, som – viste det sig – både indeholdt misinformation af de politikere, der har truffet beslutningen om det milliarddyre kampflyindkøb, og alvorlige konsekvenser for de mennesker, der skal bo i nærheden af flyenes base.

Matias Seidelin og Jesper Kongstad har bl.a. afsløret, at Forsvarsministeriet i over to år tilbageholdt en kritisk rapport, der viste at Danmarks ny milliarddyre kampfly ville støje ud over de tilladte grænser i flere byer i Sønderjylland. De dokumenterede tilmed gennem interviews med borgere i lokalsamfundet, at Forsvarsministeriet bad folk om at tie om det nye projekts effekter på grund af Danmarks forhold til USA og det ny kampfly.

De to journalister dokumenterede også, at embedsmænd i Forsvarsministeriet manipulerede med støjberegninger – bl.a. ved at beregne støjen fra det nye kampfly flere kilometer væk fra flyvestationen, hvor det larmer mindst. Og at ministeriet tilbageholdt lister over de mest støjplagede boliger i området med det ene formål at lade beboerne leve i potentielt farlig støj fra kampflyet 30 år ud i fremtiden. Uden at fortælle dem det.

Borgere i området mødte efter afsløringerne op i hundredtal op til diverse borgermøder, og Forsvarsministeriet valgte til sidst at flytte et hangaranlæg, fordi Jesper Kongstad og Matias Seidelin afsløringer viste, at anlægget var placeret lige op af et beboelsesområde, hvor folk ville komme til at leve i sundhedsskadelig støj fra de ny kampfly.

De to journalister har samtidig afsløret, at regeringen har tegnet et falsk positivt billede af kampflyets egentlig pris og dets ydeevne. Flere af deres afsløringer har skabt bølger i forligskredsen bag købet. Vel at mærke i en sag, hvor Danmarks forhold til USA ellers har fået de fleste politikere til at slå ring om købet af de ny kampfly.

Matias Seidelin og Jesper Kongstad fortjener den lille publicistpris for deres arbejde, som ikke alene har kastet lys over alvorlige og hemmeligholdte oplysninger i sagen om Danmarks største offentlige investering. Men som også allerede har haft en konkret betydning for de mennesker, som skal leve med konsekvensen af magthavernes beslutninger.

I en tid, hvor flere og flere sætter spørgsmålstegn ved journalister, journalistikken i det hele taget og etablerede medier i særdeleshed, er Jesper Kongstad og Matias Seidelins afsløringer et lys i mørket.

Med venlig hilsen

Christina Agger og Carsten Ellegaard, hhv. ledende redaktør og indblikredaktør på Jyllands-Posten.