Sangenes Blå Bog til årets lille publicistpris

Jeg vil gerne indstille P2-serien Sangenes Blå Bog til årets lille publicistpris.

Sangenes Blå Bog er historien om højskolernes blå sangbog, og det er et musikalsk og radiofonisk roadtrip gennem Danmark, historien og højskolesangbogen med sangene som kompasnål.

Fortid og nutid fletter sig sammen, når de to værter Susanna Sommer og Karen Secher er på læsesalen og bladrer sig gennem sangkrigene i de gamle gulnede årgange af Højskolebladet (hvor tonen ofte er værre end på Facebook) og tager på workshop med unge ex-højskoleelever, der vil være sangmissionærer og få Danmark til at synge mere. De søger fællesangens rødder blandt 1700tallets punchdrikkende klubbrødre, er med til den ugentlige morgensang på Københavns hovedbibliotek og spiser fiskefilet ved Vadehavet med sangbogens 85årige hitmager.

Det hele formidlet i et sanseligt, forfriskende moderne formsprog, fyldt med reportage, oplevelse, skarpe meninger, gode historier, overraskende kilder og musik, der illustrerer og komplementerer fortællinger og meninger.

Serien giver et historisk fundament og et nutidigt perspektiv til den særlige danske fællessangskultur, Grundtvig, danskhed, nationalidentitet og den musikalske udvikling, og diskuterer hvordan musikken og teksterne kan skabe både fællesskab og identitet og være kanoniserende og ekskluderende.

Undervejs får man også et helt konkret indblik i sangskabelsesprocessen, for gennem de 7 udsendelser følger man P3s Sangskriver Jonas Gülstorrfs og musikeren Katinka Bjerregaards arbejde med at skrive en hyldestsang til den blå sangbog.

Jeg synes, at serien fortjener den lille publicistpris fordi den samler og fortæller en vigtig del af den danske kulturhistorie, som ikke før har været fortalt. Og den ryster rundt på vores opfattelse af den danske sangskat, så man er nødt til at lytte til de åh så kendte sange med nye ører og indsigt.

Mange vil umiddelbart tænke, at højskolesangbogen er støvet eller ligegyldig. Men seriens bagkvinder formår at gøre historien om den og om den danske sangskat både vedkommende, underholdende, tankeudfordrende og interessant – i et mangfoldigt musikalsk univers, hvor man ubesværet hopper fra Blicher og Oehlenschläger til Gnags og Karl Emil fra Ulige Numre.
Det synes jeg er en prisværdig indsats.

Serien er produceret af produktionsselskabet ORD v/Susanna Sommer og de 7 udsendelser kan høres her: https://www.dr.dk/radio/p2/sangenes-bla-bog/sangenes-bla-bog

Mange hilsner

Anette Kokholm