TV2 ØSTJYLLANDs webdoks til Fortællerprisen

Jeg ønsker hermed at indstille TV2 ØSTJYLLANDs webdoks til Fortællerprisen.

TV2 ØSTJYLLAND har de seneste to år undergået en rivende forandring. Vi vil skabe samtale, der kan styrke samfundsdebatten på alle platforme.

Vi ønsker at forny klassisk tv-journalistik til en totaloplevelse, som opleves medrivende på nettet, som den forbruges via mobil. I den mission har vi haft held med at kombinere undersøgende fortællende journalistik med visuel fortælling med levende billeder. Det har vist sig at kunne meget mere, end vi nogensinde havde turde håbe eller tro på. Vi bygger al vores produktion på levende billeder og dermed udnytter vi vores kerne-DNA som tv-station til at udvikle webdok-genren.

Med historier som ‘Hvorfor druknede Jonatan?’ – der blev læst af 80.000 personer – åbenbarede en skrantende psykiatri sig for læserne, seerne og følgerne. Borgernes engagement i historien, og den journalistik der fulgte, åbnede politikernes øjne for, at de måtte prioritere psykiatrien økonomisk – både på kommunalt og regionalt plan. Debatten har nået både Christianborg og landsmedier – og er ikke slut for os.

På samme måde kunne vi her i foråret sætte fokus på behandlingen af pædofilidømte – og manglende tilsyn med pædofildømte, der har fået påbud mod at være tæt på børn.

Senest har vi regionalt skabt debat om PTSD-ramte lokoførere, og hvad der egentlig venter dig, hvis du ender med en hjerneskade efter en bilulykke.

Det er kombinationen af stærk research og visuel fortælling, der for os har skabt journalistisk gennemslagskraft. Med læsetider på over 5 minutter, læsertal på flere tusinde og videoer, der ofte ses til ende, synes vi at have fundet en måde at skabe journalistik – hvor der er plads til nuancer, hvor der er plads til, at der ikke nødvendigvis er en letfordøjelig bad guy, og hvor der afdækkes et kompliceret samfundsproblem.

Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg skal indstille hele mediehuset eller de individuelle VJs og redaktører bag projekterne. Men hvis I ønsker at honorere vores forsøg på at skabe givende samfundsdebat gennem fortællende og visuel journalistik, lover jeg at prikke nogen på skuldrene, der med stolthed vil drage til Bremen Teater og dele ud af vores erfaringer.

På vegne af TV2 ØSTJYLLAND

Karsten Smed, leder for web