Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen til Den Danske Publicistklubs Fortællerpris 2018

Vi vil hermed indstille Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen til Den Danske Publicistklubs Fortællerpris 2018 for hans podcastserie ”Det perfekte offer” (P1 Dokumentar, DR).

I sin serie afslører Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, hvordan en nattevagt har begået seksuelle overgreb mod kvindelige patienter i psykiatrien. Kvinderne er de ’perfekte ofre’, fordi de frygter, at ingen vil tro på dem på grund af deres diagnoser.

Fortællingen er unik, fordi Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen ærligt fortæller om processen med at lave historien og blandt andet inddrager sin egen tvivl om hvorvidt, han kan stole på kvindernes historier. Og det virker, for det er netop den udfordring kvinderne står med; hvem vil tro på en stærkt medicineret, manisk og psykotisk patient, der under overgrebet ser og hører ting, der ikke findes?

Det er sjældent, at man som lytter kan holde til at lytte til knap fem timers intensiv podcast i træk, men ”Det perfekte offer” er en undtagelse. Emil Eusebius Olhoff-Jakobsens dramaturgiske opbygning gør det umuligt at sætte serien på pause.

Gennem grundig research dokumenterer Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, at hverken hans egen – eller lytterens – tvivl er begrundet, og samtidig giver Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen på fineste vis en stemme til kvinder, man sjældent hører blandt #MeToo historierne.

Udover at skabe en spændende fortælling om overgreb, som ikke burde kunne finde sted, formår Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen at give et nuanceret billede af, hvad det vil sige at leve med en psykiatrisk lidelse. Et emne der er forbundet med stigma og misforståelser.

I ”Det perfekte offer” afslører Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen også, hvordan Region Hovedstadens Psykiatri to gange inden for et år undlod at politianmelde en medarbejder, selvom patienterne havde fortalt om de seksuelle overgreb. Det betød, at nattevagten havde mulighed for at fortsætte med at begå overgreb. Region Hovedstaden har nu indført nye retningslinjer på området. Samtidig afsløres væsentlige svigt hos politiet, der glemmer at informere sundhedsmyndighederne om nattevagtens seksuelle overgreb. Afsløringen har fået politiet til at rette ind, og sundhedsmyndighederne har efterfølgende frataget nattevagtens autorisation som social- og sundhedshjælper, som har været gyldig indtil Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen gik ind i sagen.

/ Troels Kingo, Anders Lindemann, Jakob Hohlmann Villumsen, Christine Brink