Enestående afdækning af migrantkrisen

“Vi indstiller hermed Kjeld Hybel, Jacob Ehrbahn (foto) , Jacob Svendsen, Johannes Skov Andersen (foto), Jens Bostrup og Finn Frandsen (foto) samt Nilas Heinskou for en helt enestående afdækning af migrantkrisen i og omkring Middelhavet.

Kjeld Hybel Jacob Ehrbahn bragte i ord, video og foto migrantkrisen helt tæt på os alle, da de i juni 2017 begav sig ud på ngo-skibet SeaWatch 2 og endte i midten af en dramatisk redningsaktion af druknende migranter. Med materiale som videooptagelserne her blev sterile tal og begreber som ’migrantstrømme’ og  ’migrantkrise’ vekslet til konkrete skæbner, som danske og europæiske politikere nu måtte forholde sig konkret til. De levende billeder blev ledsaget af tekst og foto i en særudgave af Politikens søndagssektion PS, af en række artikler på print og digitalt samt af gribende billedhjul, se bl.a. her.

Men holdet gik videre og undersøgte, hvad der skete rundt om Middelhavet. Nilas Heinskou tog til den lille italienske by Castell’Umberto, der pludselig blev centrum for et sommerdrama, da byens borgmester omringede et hotel med nytilkomne migranter, se her. Ideen var ikke at udstille  borgmesteren – og flere med ham i efterfølgende artikler – som et dårligt, men at forstå hans og andre italieneres tanker og bevæggrunde.

Jacob Svendsen, Johannes Skov Andersen, Finn Frandsen og Jens Bostrup blev på deres side sendt til Afrika, hvor de i et ret enestående avissamarbejde med The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El Pais og La Stampa tog rundt for at se, hvad der blev af de migranter, som efter sommeren blev stoppet, inden de nåede Middelhavet. Artiklerne er samlet på politiken.dk her og vakte opsigt langt ud over landets grænser – dels i kraft af de stærke reportager, som blev bragt i de europæiske samarbejdsaviser, dels i kraft af at Politiken netop gik sammen med så store internationale medier, se bl.a. her.”

Indstillet af Michael Jarlner, Christian Ilsøe og Amalie Kestler